Hvitsår i munnen ? Sjekk ingrediensene i tannkremen din!

Hvitsår i munnen ? Sjekk ingrediensene i tannkremen din!

Siden barneårene har jeg vært plaget med stadige utbrudd av vonde “hvitsår” i munnen. Til tider var det så ille at jeg ikke klarte å snakke rent… Ingen, hverken leger eller tannleger kunne gi meg svar på hvorfor jeg fikk disse utbruddene. Renholdet og munnhygienen var jeg svært påpasselig med. Som voksen fikk jeg beskjed om at det sikkert fulgte de månedlige syklusene, i stress-perioder, for mye krydret mat etc…… Ærlig talt jeg hadde hvitsår allerede som 7 åring, og da hadde jeg hverken mensen, var stresset eller hadde et sterkt krydret kosthold. Så jeg “kjøpte” ikke noen av disse argumentene…Gjennom årene har jeg sikkert prøvd det som er på det norske marked av tannkremer. Helt til jeg begynte å “forske” litt på egen hånd om tannkrem da jeg jeg bodde i USA i 2009. Jeg fant etter hvert ut at det var flere stoffer i tradisjonell tannkrem, som jeg burde unngå. Her er verstingene:

SLS (sodium laureth sulfat) – er et såpesulfat vi bør holde oss unna i såper, ansiktsrens og hårprodukter. Logikken sa meg at dette stoffet, som jeg ikke vil ha på kroppen ,- bør jeg iallefall ikke ha i munnen!!!! I ettertid har jeg kommet over endel artikler som tyder på at SLS kan være årsaken til plagene mine…..iallefall en av synderne.

Kunstig søtningsstoff kan også være en av ingrediensene jeg har reagert på. Styr unna aspartam og sorbitol.

FLUOR er et stoff jeg ikke har klart å gjort meg opp noen endelig mening om, men jeg har valgt å holde meg til produkter uten fluor. FLUOR (Fluoride) er i dag et omdiskutert stoff i tannprodukter. Trenger vi det ? Vi er vokst opp med fluor i tannkrem og fluortabletter, men den seneste forskningen er ikke like entydig på om vi trenger fluor for å unngå karies og tannråte. Det som ser ut til å være det som hjelper aller best for å få sunne tenner, og for å bevare tennene sunne, er uten tvil god munnhygiene, inntak av lite sukker og et sunt kosthold. Vi får også inntak av fluor gjennom både vann og matvarer, og det er vanskelig å anslå hvor mye fluor vi tåler, uten at det kan få skadevirkninger. Og om hvilke skadevirkninger vet man ennå lite om.

De fleste tannkremer du kjøper på dagligvarebutikken inneholder alle stoffene jeg nevnte ovenfor. I tillegg kan de inneholde både parabener, aluminium og triklosan. Stoffer vi hverken ønsker i munnen eller i kroppen vår.

I dag har jeg funnet min favoritt, og det er lenge siden jeg har hatt “hvitsår”. Desert Essence naturlige tannkrem kommer i flere nydelige smaker. De inneholder bakepulver (natriumbikarbonat eller natron) som sammen med andre effektive ingredienser holder tennene hvite og pene. Essensiell olje fra Peppermint gir frisk pust og Tea Tree desinfiserer og holder tannkjøttet fritt for bakterier og betennelser. Det finnes også munnskyll med Spearmint og Tea Tree som er helt supert! Begge produktene er vegansk, gluten-fri, ikke testet på dyr og sukker/alkoholfrie.

Et veldig bra alternativ til deg som ønsker fluor-frie produkter, til deg som sliter med “hvitsår”, og til deg som har tannkjøttbetennelse eller periodontitt. Eller for deg som rett og slett ønsker deg en god tannkrem!

I butikken vår og nettbutikken har vi tre varianter du kan velge mellom: Cinnamint, Ultra Care og Whitening, med tilhørende munnskyll. Takknemlige familie-størrelser på 176 gr og 480 ml!

Tirsdags-hilsen fra Scent-Linda

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *