VET DU HVA DU SMØRER PÅ HUDEN DIN?

VET DU HVA DU SMØRER PÅ HUDEN DIN?

Vi smører ca 126 ulike ingredienser på huden vår hver dag gjennom sminke og hudpleieprodukter vi bruker! 126!!!! Før vi er ferdig med morgenstellet har vi allerede boltret oss med 50-70 ingredienser.
Da bør vi være sikre på at så mange av disse ingrediensene som mulig – ikke er skadelig for oss. Det er kjempevanskelig og nesten umulig å skulle lære seg navnet på alle ingrediensene man bør holde seg unna. For lista er lang som et vondt år, og den blir lengre og lengre for hvert år. Nye studier og forskningsresultater blir lagt frem, med advarsler om skadelige ingredienser. De fleste av ingrediensene som havner på FY-lista er kjemisk fremstilte, syntetiske stoffer eller biprodukter.
Et av de verste tilfellene jeg har lest om, var kosmetikk som inneholdt mineralolje av samme type som du bruker i bil-motoren din!!!! For bilen din gjør denne oljen godt, men det gjør den så visst ikke for huden din!
Ønsker du å være på den sikre siden, er det enklest og sikrest for deg å oppsøke butikker som kun selger naturlige og økologiske produkter, eller tilsvarende nettbutikker. I Norge pr i dag er det kun helsekost-butikker og spesialbutikker for rene produkter, som med hånda på hjertet kan si at du handler i et “parabenfritt” miljø. Selv på apotekene selger man fortsatt produkter med både parabener og andre stoffer som finnes på FY-lista.
Hva skal du så kikke etter neste gang du handler hudpleieprodukter?

Vi er en generasjon av eco-bevisste forbrukere, som alle sier at vi ønsker å bidra til at planeten vår skal bestå for de kommende generasjoner. Men er vi like flinke til å gjennomføre dette i praksis ? Vi blir påvirket av reklame og det er ikke alltid like lett å gjøre et kompromiss med seg selv i valg man står overfor.

Vi ønsker alle et rent miljø for barna våre å vokse opp i. Vi ønsker at maten vi spiser skal være sunnest mulig for kroppen vår. Vi ønsker oss god helse og treningstrenden er voksende. Vi ønsker oss hud som ser frisk og ung ut. Alt dette ønsker vi oss, – men med travle dager som de fleste av oss har, – er det ikke alltid like lett å gjøre de riktige valgene. OG – hva skal du velge…og kanskje enda viktigere…HVA skal du velge bort ?

Produsentene av skjønnhetsprodukter gjør det iallefall ikke enklere for oss å finne frem i jungelen av ingredienser og beskrivelser. Og beskrivelsene fra produsentene er mangfoldige og veloverveide….. og bevisst valgt for å villede oss som forbrukere til å tro at produktene deres er renere enn det de i virkeligheten er. Her er noen eksempler: “Botanical ingredients”, “Inspired by Nature”, “100 % natural”, “non-toxic”, “cruelty-free”…..Selv om produktene beskrives som rene, betyr dessverre ikke dette at de ikke inneholder stoffer som du slett ikke ønsker på huden din, i badevannet ditt eller i håret ditt.

Hva betyr det at et produkt er grønt, eller f.eks. Green Beauty Products ?

Julie Gabriel er forfatteren av Green Beauty Story, definerer Green Beauty produkter som produkter som er fri for skadelige kjemikalier, hvor det er benyttet eco-friendly og miljøvennlig innpakning og miljøvennlige transportmetoder for å få produktene frem til forbrukeren. Selv om de ikke nødvendigvis trenger å være 100 % plantebaserte, bør de ideelt inneholde flere økologiske ingedienser.

Natural

Amerikanske produkter som defineres som Natural kan bli sertifisert via NPA Natural Seal. Ca 800 produkter i US marked er sertifisert NPA. For å bli sertifisert må minst 95 % av ingrediensene (vann ikke inkludert) ha opprinnelse fra naturlige kilder som fauna, flora eller mineraler. Og kun inneholde naturlige oljer, ingen mineraloljer. 5 % syntetiske ingredienser er tillatt, men kun godkjente ingredienser som kan dokumentere å være sikre for mennesker å benytte, samt som ikke skaper miljømessige belastninger ved utslipp. Produktene må ha miljøvennlig og resirkulerbar emballasje og ikke være testet på dyr..

Organic eller Økologisk

U.S. Department of Agriculture National Organic Program er organisasjonen i USA som tildeler beviset/emblemet eller godkjenningen på at en ingredient eller et produkt oppfyller de nasjonale kravene til økologisk sertifisering. Salt og vann kan ikke sertifiseres. Ingrediensene må være økologisk dyrket i tråd med kreav, og håndtert, behandlet og merket i henhold til lovbestemte standarder.

Det finnes 4 kategorier av USDA økologisk sertifisering:

100% Organic: Composed completely of organically-produced ingredients. Inneholder kun økologisk produserte ingredienser. Dette er ofte oljer med få ingredienser.

Organic: Composed of at least 95% organically-produced ingredients. Inneholder minimum 95 % økologisk dyrkede ingredienser.

Made with Organic Ingredients: Må inneholde minimum 70 % økologisk dyrkede ingredienser. Det finnes ikke USDA emblem for denne kategorien, men man kan “head-lighte” 3 økologiske ingredienser på forsiden av produktet. Alle økologiske ingredienser skal føres opp i ingredienslisten på baksiden av produktet.

Organic Ingredients: Produkter som inneholder fra 1-70 % økologiske ingredienser kan ikke liste “organic” eller økologisk på emballasje, men kan “high-lighte” økologiske ingredienser i ingrediens-listen på baksiden av produktet.

Ingen økologisk sertifiserte ingredienser kan være testet på dyr.

NOEN TING DU KAN TENKE PÅ:

* For deg som ønsker rene produkter, men som ikke har kunnskap om hvilke ingredienser du bør unngå eller velge, er sertifiserte økologiske produkter en enkel og trygg måte å velge produkter på.

* MEN det finnes utrolig mange fantastiske merker som ikke har sertifisert produktene sine, selv om de kvalifiserer for det. Det finnes også fantastiske Naturlige og Eco-Friendly produkter som kan være like bra for huden og helsa di som sertifiserte produkter. SÅ… du trenger ikke nødvendigvis velge BORT produkter som ikke er sertifisert….de krever bare at du gjør litt mere “hjemmelekse” og sjekker ingrediensene og om mulig produksjonsmetoder for de produktene du ønsker.

* Tilbudet av sertifiserte økologiske produkter i butikkene i Norge er ikke det aller største! Men mange merker har sertifiserte økologiske ingredienser. Er du i tvil om hva du bør velge….spør betjeningen. Får du ikke tilstrekkelig svar, spør om å få ta bilde av ingredienslista og google når du kommer hjem.

Håper dette var litt til hjelp – jeg hjelper deg gjerne om du lurer på noe. Skal i et senere innlegg ta for meg lista over “verstingene” som vi bør holde oss unna!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *