ROSACEA…..EN PERMANENT HUDLIDELSE TIL BESVÆR….LES HVORDAN DU KAN REDUSERE SYMPTOMENE

ROSACEA…..EN PERMANENT HUDLIDELSE TIL BESVÆR….LES HVORDAN DU KAN REDUSERE SYMPTOMENE

Jeg har levd med Rosacea i mer enn 20 år. Til tider har jeg vært svært plaget. I dag holder jeg sykdommen i sjakk og har svært sjelden utbrudd.  Huden min kan fortsatt i perioder bli rød, – men jeg har ikke lenger kviser og byller.  Les mer om hvordan jeg har klart å redusere symptomene på slutten av innlegget.

HAR DU ROSACEA? IKKE HELT SIKKER ? KANSKJE KJENNER DU NOEN SOM SLITER MED SYKDOMMEN ?

Her kommer en beskrivelse av symptomer som kan gi deg litt mere klarhet i om det er Rosacea du har.

Er du plaget med rødming, utslett eller kviselignende tilstander? Har du tørre, røde irriterte partier ?
Kommer det spesielt om du er for lenge i solen, når du blir nervøs, stresset eller har tatt deg et glass rødvin?

Da er det meget mulig at du har Rosacea. Rosacea er en særdeles kompleks og omfattende hudrelatert lidelse. Lidelsen gir for det meste rødming og røde, sjenerende utslett, samt litt opphovnet hud. Men til tider også kviselignende nupper/byller og i verste fall forstørret nese. En mild grad av Rosacea gir ofte røde partier på kinn, nese og hake. Kan også omfatte sprukne blodkar.

                                              

Alle kan få Rosacea, og årsaken er ikke helt kartlagt enda, men det er vanligst blant mennesker som rødmer lett.

Rosacea og Acne er to helt forskjellige tilstander og må ikke forveksles.

Rosacea er mest vanlig i disse områdene:

Kinn
Panne
Hake
Nese
Man kan også oppleve varme og røde ører. I de veste tilfellene kan Rosacea også gå på øynene og gi såre, rennende øyne.

Rosacea påvirkes av en rekke faktorer som for eksempel:

Mat
Helsetilstand og stress
Vær og vind
Hudpleieprodukter og medisiner

Rosacea må derfor behandles både fra utsiden og innsiden. Det betyr at man må fokusere på kosthold, i tillegg til å finne hudpleieprodukter som bedrer tilstanden.  Som har akltive betennelsesdempende ingredienser. Her finnes det en rekke produkter som hevder å være bra for Rosacea, men sannheten er at vi med Rosacea kaster bort tusenvis av kroner hvert år på produkter vi faktisk ikke tåler.


Tilbake til egne erfaringer:

Jeg fikk Rosacea som 30 åring, og tror utslaget for meg var stress og lite søvn i lange perioder i forbindelse med en hektisk jobb. I tillegg til at jeg er arvelig belastet. Rosacea kan “gå” i arv, eller ligge til familien. Rosacea rammer oftest jenter med en typisk nordisk hud, som gjerne oss rødhårete og blonde har. Men dette er ikke regelen!

Etter å ha prøvd det meste av tradisjonelle hudpleieprodukter med syntetiske tilsetningsstoffer (dette var før jeg selv ble interessert i naturlige produkter), – gikk jeg i nærmere 10 år mer eller mindre konstant på antibiotika og lege-foreskrevne kremer for å holde betennelsen under kontroll.

Til slutt sa kropp og mave stopp….Etter en periode i USA hvor jeg brukte mye tid på å tilegne meg kunnskaper om lidelsen, bestemte jeg meg for å forsøke produkter uten de typiske tilsetningsstoffer og kjemikalier.. Jeg ønsket å teste ut produkter med færrest mulig ingredienser, som var basert på oljer, planteekstrakter og antioksidanter. Jeg valgte også naturlige produkter for håret mitt.  Vi glemmer ofte at de hårproduktene vi bruker får vi også på ansiktshuden vår ved hårvask. Hvis produktene inneholder stoffer som Rosacea huden reagerer på, kan dette faktisk være nok til å irritere og trigge utbrudd.

Etter at jeg gradvis ble bedre og fikk symptomene under kontroll, vokste interessen og kunnskapen, – og med det ønsket om å hjelpe andre i samme situasjon.  Mye av dette er bakgrunnen for at jeg valgte å etablere SCENT.

Rosacea er en betennelsestilstand i huden. Huden er derfor ofte sensitiv. Løsningen er milde produkter, som roer ned huden og som inneholder ingredienser som er betennelsesdempende.
For å redusere og få bukt med betennelsen er det nødvendig å tilføre huden store doser med Antioksidanter.  Naturens egen antibiotika!  I tillegg er det viktig å tilføre huden fuktighet, og benytte produkter med ingredienser som reduserer rødhet og roer ned irritasjon og hovenhet.

De produktene som har fungert aller best for min Rosaceahud er “Soothing-serien” fra Derma e. Hovedingrediensen her er Pycnogenol, som er ansett som den mest powerfulle av alle antioksidanter. Et ekstrakt utvunnet av bark fra franske maritime pinje-trær. At denne ekstrakten i tillegg er anti-age har heller ingen ting å si!!  Gode rutiner på rens, serum og krem er viktig. De fleste produkter som markedsføres som effektive for Rosacea, har ikke aktive virkestoffer og inneholder sjelden anti-age ingredienser.

Soothing serien består av 7 produkter, som dekker behovet for daglig hudpleie for alle typer sensitiv hud og Rosacea.  Enten du har tørr hud, eller Rosacea med kviselignende utbrudd kan du benytte produktene.  Har du tørr sensitiv hud velger du krem, har du fet sensitiv hud eller Rosacea med kviselignende utbrudd, velger du den beroligende geleen for fuktighet.  Mer info om produktene og pris finner du i vår nettbutikk https://www.scent.no

Har du Rosacea bør du også velge nøye dine sminke produkter. Styr for all del unna mineralpudder med Bismuth som vil forverre din tilstand. Sjekk pudderet du bruker i dag!  For meg fungerer sminke og foundation fra Bellapierre og Pacifica. De er parabenfrie, uten Bismuth og med få ingredienser.  Begge merkene finner du i vår nettbutikk.  All sminke du finner i nettbutikken er tilpasset sensitiv hud.  Det samme er våre hår- og kropps produkter.  Og alle produkter er selvsagt CrueltyFree og de fleste er også veganske.

KOSTHOLD

I tillegg til daglig bruk av milde hudpleieprodukter, er kosthold viktig. Mange vil nok rynke på nesen når jeg sier at RØDVIN er verstingen for Rosacea hud. MEN…det er nok dessverre sant. Tar jeg et glass rødvin, våkner jeg mest sannsynlig dagen etter med rød og hoven hud. I verste fall med kuler i underhuden som utvikler seg til store, vonde kviser. Hvitvin med minimalt med syre derimot…går greit:)))

Vær også forsiktig med krydder, spesielt hvitløk og chilli, samt wasabi. Jeg har lært meg å spise sushi uten wasabai….går fint med litt ekstra ingefær og tang til:)))   Min store lidenskap, Avokado…er heller ikke min venn.  Selv om avokado er rik på antioksidanten Vitamin E, kræsjer den med de fleste variantene av Rosacea.

Styr også unna varme drikker som gir damp rett i ansiktet. Dampen bidrar til at blodårene utvider seg, som igjen vil forverre din Rosacea. Unngå også varmt vann rett i ansiktet når du dusjer.
Styr unna sol i ansiktet….bruk naturlig eller økologisk solkrem som har sink som solfilter. Sinken vil i tillegg til å beskytte, også roe ned rød og irritert hud.

VIL DU VITE MERE, DISKUTERE ERFARINGER ….FÅ TIPS…..

TA BARE KONTAKT.

linda@scent.no

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *